2012. márc. 21.

A dolgozatról

A szótő és toldalék témazáró felmérőről néhány gondolat.

21-en írtuk meg (a hiányzók is megírják majd). Az osztály átlaga 3,9 lett. Nem rossz, nem rossz, de
jobb is lehetett volna, ugyanis most sem a tudásukkal volt a gond, hanem ismét a figyelmükkel. Tudom, hogy többre képesek!  Egyénenként a jegyek mutatják az utóbbi napok szétszórtságát. Van néhány ponthatáron függő feladatlap.
Ahogy írtam nem a témakör ismeretével van a gond, éppen ezért most szigorúbban javítottam (persze nyelvtannál egyébkét sincs nagy szabadságom, mintha például fogalmazások javításán morfondíroznék, egy szó vagy jól van írva, vagy nem...). Elharapódzott az ékezetek lehagyása, a mondatvégi írásjel elhagyása és a feladat félreértelmezése, annak ellenére, hogy minden feladatnál többször is elmondom, mit is kell csinálni.
Feladatonként haladtunk, bevártuk egymást, hogy egyszerre végezzünk. Minden feladat után át lehetett nézni, jól, olvashatóan oldották-e meg. Az utolsó feladat után kértem, hogy még kétszer nézzék át. A többi már csak rajtuk múlott. Úgy gondolom, akkor sem lett volna sokkal tartósabb a figyelmük, ha délelőtt írjuk meg. A külalakkal most mindenkinél meg voltam elégedve. :)

Pontozás: 

Hiába volt jó a megoldás nyelvtanilag, ha a helyesírás hibádzott, nem adtam meg a pontot.
(pl. a 3. feladatnál: ha a mondat szavai jól voltak toldalékolva, viszont nem volt írásjel a mondat végén, egy pontot levontam, mivel ez már alapvető tudnivaló.)

1. feladat 5 pont

Be kellett keretezni a szavakban a toldalékokat. Aki nem figyelt oda a magyarázatomra, és nem vette a fáradtságot, hogy legalább átolvassa a feladatot, annak csak 2 pontot adtam meg az 5-ből. (Mert volt, aki a szótőt keretezte, és hiába jól, nem ez volt a feladat!)
Értelemszerűen az 5 szó egy-egy pontot ért.

2. feladat 15 pont

5  szót kellett 3 kérdésre válaszolva toldalékkal leírni. Itt többnyire a -val, -vel hasonulása okozott gondot, pedig tudják, tudják és tudják!

3. feladat 8 pont

Szavak toldalékolásával kellett mondatot alkotni.
Ahogy fentebb írtam, a mondatkezdésre, a mondat végére is figyelni kellett. Hibánként vontam pontot. Nem az egy szón belüli hibák számát, hanem magát a szót számolom.

4. feladat 6 pont

Hiányzó -ban, -ben, -ba, -be toldalékokat  kellett pótolni a mondatokban. Van, aki nem is ezekből a toldalékokból választott!

5. feladat 6 pont

A megadott szavakat, a megadott sorrendben (tehát még a behelyettesítésen sem kellett gondolkodni!) kellett  a mondatokba helyezni toldalékolva. Itt is több probléma volt az ékezetekkel, mint a toldalékokkal!

6. feladat 4 pont

4 közmondásból kellett 1-1 szót kiválasztani, ami válaszolt a megadott kérdőszóra. Ez a feladat egész ügyesen ment, itt is a helyesírással volt gond, pedig csak ki kellett másolni a szót a mondatból!

7. feladat 6 pont

6 szó közül a toldalékosakat kellett bekeretezni. Ha mind a négyet megtalálta, de olyat is bekeretezett, ami nem toldalékos, pontot  vesztett.


Kedves Szülők, a dolgozatokat bent megnézhetitek. (haza adtam :))Most jön a neheze, a kiejtéstől eltérő helyesírású szavak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése